English


Een visie op kankerIk denk aan een wereld waarin veel, zo niet alle, kankertherapie protocollen worden ontworpen en gebouwd rondom een kern van voeding en leefwijze. Jammer genoeg is dat nog niet het geval vanwege een gebrek aan "medisch bewijs". De nadruk ligt op gebrek aan bewijs in plaats van bewijs van het tegendeel. Een serieuze klinische trial is nodig om een dergelijk bewijs te leveren, en zover ik weet (ik ben al 6 jaar op zoek geweest), heeft een dergelijk trial nooit plaats gevonden.

Veronderstel dat de bewijzen echt duiden op een optimale voeding en leefwijze therapie die met succes kan worden gebruikt b.v. voor 60% van alle kankerpatiŽnten. Het zou betekenen dat voeding en leefwijze studies dienen opgenomen te worden in het onderwijs voor oncologen. Het zou betekenen dat vele, zo niet alle, bestaande kankertherapie protocollen dienen te worden herontworpen rondom een kern van voeding en leefwijze. Het zou betekenen dat het gebruik van dure geneesmiddelen en ziekenhuis behandelingen kunnen worden gehalveerd. Het zou betekenen dat onderzoeksgeld, voorheen bestemd voor dure medicijnen en ziekenhuis behandelingen, gechanelled wordt in de richting van meer natuurlijke en goedkopere combinatietherapieŽn.

Wanneer ik denk aan de miljarden euro's die jaarlijks besteed worden aan het onderzoeken van dure medicijnen en ziekenhuis behandelingen, en de realiteit bekijk van de meetbare "vooruitgang" die geboekt is in de afgelopen 40 jaar, is het redelijk om de volgende vraag te stellen 'waarom heeft geen enkele klinische trial ooit plaats gevonden om de mogelijke invloed van het Moerman dieet en therapie (of vergelijkbare therapie) op een gaand kankerproces te onderzoeken?' Voorstellen ben ik wel tegen gekomen, maar ze hebben de startlijn nooit gehaald.

Ik hoop van harte dat een nationaal kanker instituut, ziekenhuis of liefdadigheidsinstelling, de Moerman Academy in Nederland of een consortium bestaande uit deze partijen, opstaat en initieert een goed ontworpen klinische trial in het belang van de kankerpatiŽnten en families die zij vertegenwoordigen.